Canto Novio      Vocale ensembles 

                                                                   zangers en zangeressen uit Nijmegen e.o.     

STEMCOACH HUGO NAESSENS

Sinds 1996 is Hugo verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir & Orchestra van Ton Koopman. Hij zingt bij het koor, selecteert zangers voor projecten en organiseert audities.

 

Recentelijk is hij toegetreden tot The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands van Pieter Jan Leussink.

 

Met het Egidius College zingt hij alweer vijf jaren de muziek uit de 16e eeuwse leidse Koorboeken.

Hugo wordt met regelmaat gevraagd als solist, bijvoorbeeld bij Li Solaus in Lissabon en het Kesselberg Ensemble in Bazel. "Als zanger kom je bovendien nog eens ergens. Van Stockholm tot Tenerife, van New York tot Tokio".

"Voor mij is het mateloos boeiend om met zangers aan de slag te gaan. Zoeken naar fysiek evenwicht zonder al te veel wetmatigheden. Er zijn nu eenmaal bij het zingen niet zo gek veel dingen die je per sé moet doen. Er zijn wél een hoop dingen die je beter niet kunt doen, omdat ze de stem dwarszitten of hem nodeloos hard laten werken. Het resultaat kan verbluffend zijn wanneer je als ensemble gericht werkt aan stemvorming. Daarom werk ik zo graag met de zangers van Canto Novio". 

Hugo studeerde piano bij Jacques Hendriks en zang bij Aafje Heijnis. "Van haar heb ik een uiterst gedegen opleiding gekregen waar ik nu als zanger én als pedagoog nog steeds plezier van heb. Na mijn afstuderen  heb ik  nog  meer docenten gehad, maar juist nu ik zelf als docent de status van Oude Rot dreig te bereiken realiseer ik me hoeveel ik van haar heb geleerd, met name in de begintijd".