Canto Novio      Vocale ensembles 

                                              zangers en zangeressen uit Nijmegen e.o.     

www CK19-00.JPG
www CK19-01.JPG
www CK19-02.JPG
www CK19-03.JPG

 

Op 25 augustus 2019 hebben we weer gezongen op het festival Cultuur aan de Maas In Cuijk. Het was buiten stralend weer, maar gelukkig kwamen toch veel voorbijgangers naar ons luisteren. In de St. Martinuskerk is het heerlijk zingen. Een geweldige akoestiek die je inspireert het beste uit jezelf te halen. Ook gerenommeerde gezelschappen als het Nederlands kamerkoor hebben de akoestiek ontdekt. Jaarlijks dit koor een concert in deze kerk.

Van de organisatie hoorden wij dat tijdens onze optredens zo'n 1200 mensen de kerk hebben bezocht. We hebben twee optredens van 30 minuten verzorgd. Tussen de optredens verzorgden solisten van ons ensemble een recital begeleid op orgel. 

We werden begeleid door Selma Peters op piano. Frans Meijer kondigde het programma aan.

Ter voorbereiding op ons optreden maakten we in een zaaltje achter in de kerk onze stemmen los met stemoefeningen. De akoestiek van de kerk vraagt namelijk veel resonantie in de stem.

Ook zongen we een paar liederen door om een mooie samenklank te krijgen en elkaar muzikaal te inspireren. Veel van ons komen namelijk zo uit de drukte van gezin en/of werk. Zo'n optreden vraagt dan een flinke omschakeling van concentratie.

 

Goed voorbereid staan we te wachten tot we op kunnen komen.. We staan ontspannen en vol vertrouwen. We hebben er zin in!

Het ensemble is niet alleen schitterend om te horen, het is ook een 'plaatje' om te zien.

Na het eerste optreden bereiden Marleen, Margo. Lovice en Frans zich voor op hun recital.

 

Marleen en Margo zingen eerst twee duetten voor sopranen en orgel"het Panis Angelicus van Cesar Franck en het Ave Maria van Wolfgang A. Mozart. De foto is van ver genomen. Ze staan links van het hoofdwerk.

Op deze foto zijn zij beter te zien.

Daarna zingt Lovice twee solo's ook begeleid door Frans Op het orgel: het Ave Maria van Michael Lorenc en een aria uit het oratorium Semele van G.F. Händel.

Na de recital is Frans weer naar beneden gekomen om te dirigeren. Frans Meijer (op de achtergrond) heeft net het laatste lied aangekondigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste lied was 'Als wij niets doen' uit de musical 'Soldaat van Oranje'. Op de foto staan v.l.n.r. Marjan, Judith, Bernardine en Mariëtte geconcentreerd voorbereid voor hun volgende inzet. De bewerking van dit lied laat stemmen steeds na elkaar inzetten; extra muzikale spanning, maar wel moeilijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bewerking van dit lied heeft ook veel fragmenten met leidende stempartijen tegen een harmonische achtergrond van andere stempartijen. Dit vraagt hard werken voor de leidende stempartijen. Dat is goed te zien aan v.l.n.r. Jacqueline, Marjo en Miranda.

Al met al  klonk het weer voortreffelijk en hebben we met veel plezier gezongen. Vanwege vakantie e.d. waren we helaas niet compleet. Niettemin was het een feest om te doen en bedanken we de organisatie van 'Cultuur aan de Maas' voor de uitnodiging. Graag komen we volgend jaar terug met een mooi nieuw programma.

Foto's: Christ van den Akker

 

 

 

 

 

www CK19-04.JPG
www CK19-06.JPG
www CK19-07.JPG
www CK19-08.JPG
www CK19-09.JPG
www CK19-10.JPG
www CK19-10.1.JPG
www CK19-10.2.JPG
www CK19-11.JPG